• Cranio-sacraal therapie
  • Herbronnen van de psoas-spier
  • Zorgmassage

Cranio-sacraal therapie

Cranio-sacraal therapie richt zich naar de verbinding tussen het cranium en het sacrum. Deze bieden bescherming aan de hersenen en het ruggenmerg (het centraal zenuwstelsel). Daarin vloeit het hersenvocht of cranio-sacraal vocht in een ritmische golfbeweging. Deze beweging is de derde beweging in ons lichaam, na de hartslag en de ademhaling en is voelbaar over het volledig lichaam via fascia-bindweefsel. Er is dus op elk moment een uitwisseling over alles wat nodig is in elk deel van het lichaam.

 

Wat gebeurt er?

Vederlichte handen raken het lichaam aan en wachten tot het cranio-sacraal ritme (CSR) voelbaar wordt. Het is alsof er een conversatie ontstaat tussen mijn handen en het lichaam. Er worden geen ingrijpende technieken gebruikt. Het zijn handen die wachten tot het lichaam zich neerlegt. Er komt verzachting en beweging van binnenin het lichaam. 

De cliënt ervaart meer energie, meer bewustzijn en dus meer draagkracht. De psoas-spier

is een massieve spier die de ribbenkast, de romp en de benen verbindt en een evenwichtsfunctie heeft.

Het is een onderdeel van het vecht-, vlucht- en bevriesreflex. Deze spier is een onderdeel van onze stress-reactie en helpt ons bij begrenzen. Daardoor is de gezondheid van deze spier belangrijk en bepaalt hij ons basisgevoel van veiligheid.

Trauma kan een verstoring veroorzaken in de vloeiende functie van de psoas. 

Er komt uitputting, verkramping en uitdroging.

Door oefeningen kan de psoas ontspannen en opnieuw soepel worden. Daardoor wordt hij herinnerd aan zijn oorspronkelijke taak.Zorgmassage

Massage is een mooie manier om ontspanning te vinden in de stilte. Maar ziekte lijkt vaak een tegenindicatie te zijn voor massage, zeker bij kanker of chronische ziekte.

Bij deze zorgmassage worden de technieken aangepast aan de verschillende stadia van de ziekte, om het lichaam aan te raken zonder enige bijkomende belasting . De zachte druk stimuleert alleen het parasympatisch zenuwstelsel. Dit bevordert het zelfhelend vermogen. De massage wordt toegepast op enkele delen van het lichaam in samenspraak met de cliënt. Enkel deze delen worden ontbloot. Er wordt zorgvuldig rekening gehouden met wonden of littekens van operaties of aanwezige medische hulpmiddelen. 

Deze massage geeft verlichting van pijn en zorgt voor een betere slaap. Het geeft de cliënt een beter gevoel over zijn lichaam.